Компаниите Michelin и Bamford London заеднички ќе произведат 133 примероци од специјалниот часовник кој ќе содржи рециклирани гуми.

Michelin е можеби најголемото име кога станува збор за развојот на гумите, обезбедувајќи некои од најдобрите и најбрзите автомобили во светот, вклучувајќи го и Porsche 911 GT3.

Покрај пронаоѓањето на најдобрите соединенија за гуми, Michelin бара и начини да го намали влијанието врз животната средина и вложува напори во претворањето на пластичните шишиња во гуми. Сега француската компанија сака да го искористи отпадот и да го искористи за да направи ограничен модел на часовник чија нараквица е направена од рециклирани гуми Pilot Sport. Во соработка со компанијата Bamford London ќе бидат произведени само 133 примероци од часовникот, по еден за секоја година постоење на Michelin, основана во 1889 година.

Часовникот е наречен Michelin x Bamford B347 Pilot Sport и е базиран на стандардниот швајцарски часовник Bamford B347 кој се појави на пазарот минатата година. Оваа специјална верзија на часовникот ќе биде изработена од премиум материјали, а куќиштето од 41,5 мм ќе биде изработено од карбонски влакна. Дел од часовникот ќе биде автоматското движење Sellita SW510.

Со еден допир на копчето поставено во положбата „со часовникот“, тоа ќе служи како start – stop – reset копче. Тахниметарот е јасно инспириран од трките на своите „карирани“ примероци, со посебната жолта нијанса на Michelin што ги истакнува секундите и подбројчаникот на часовникот. Белите детали на црниот бројчаник не потсетуваат дека гумите порано биле бели.

Нараквиците ќе бидат направени од рециклирани гуми за тестирање Michelin Pilot Sport 5 и ќе бидат украсени со шема на споменатата гума.

Часовникот чини 2.500 фунти или околу 2.900 евра.