SSD дисковите нудат голем број на предности во однос на HDD, а тие придобивки наскоро би можеле да станат задолжителна опција кога станува збор за Windows 11.

Се појавија гласини дека Microsoft сака официјално да постави барања за идните компјутери, кои доаѓаат со софтверот Windows 11, да користат SSD како главен двигател за подигнување.

Се разбира, тоа не значи дека нема да можете да купите компјутер со хард диск ако сакате дополнителен простор за складирање. Ова само значи дека HDD најверојатно нема да биде дискот на кој е инсталиран оперативниот систем.

Во секој случај, потребно е споменатата информација да се земе со доза на резерва, бидејќи Microsoft се уште официјално ништо не потврдил.

Microsoft моментално нема SSD-дискови наведени во списокот со минимални барања кога станува збор за инсталирање оперативен систем. Се споменува само 64 GB или повеќе простор потребен за Windows 11.