Nokia неодамна потпиша нов договор за лиценцирање на брендот со StreamView, за во Европа да донесе нови Nokia Smart телевизори и Android Streaming Box.

По Nokia Streaming Box 8000 претставен на почетокот на овој месец, претставени се седум нови Smart LED модели телевизори кои вклучуваат 32-инчни Full HD, 43-инчни, 50-инчни, 55-инчни, 58-инчни, 65-инчни и 75-инчни 4K Ultra HD модели за европскиот пазар. Тие се испорачуваат со далечински управувач со ноќно осветлување, слично на она на нивниот стриминг box.

Спецификации на Nokia паметните телевизори:

  • 32-инчен (1920 x 1080 пиксели) Full HD екран со агол на гледање од 178 степени
  • 43, 50, 55, 58, 65 i 75-инчен (3840 × 2160 пиксели) 4K екран со агол на гледање од 178 степени, Dolby Vision
  • ARM CA55 четиријадрен процесор Mali 470 MP3 GPU
  • 1,5 GB RAM / 1 GB (32-инчен модел) RAM, 8 GB простор за складирање
  • Android TV 9.0
  • Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz), Bluetooth 4.2, 3 k / 4 k HDMI портови (1 HDMI порт поддржува ARC, 2k USB 2.0, Ethernet)
  • Zvučnici od 12 V (32 ″) / 20 V (43 ″, 50 ″, 55 ″, 58 ″) / 24 V (65 ″ & 75 ″), Dolby Digital Plus, DTS звук

Новите паметни телевизори на Nokia почнуваат од 399,90 евра за 32-инчниот Full HD модел, а моделите од 43, 50, 55, 58, 65 и 75 инчни со 4K чинат 549,90 евра, 599,90 € , 699,90 €, 799,90 €, 899,90 € и 1.399,90 евра.