Дали сте знаеле дека канцерот на дебелото црево е третиот најчест канцер во Велика Британија, но дека е излечив доколку се открие навреме?

Раното воспоставување на дијагнозата може да го спаси вашиот живот. Меѓутоа, истражувањето покажува дека поголемиот дел од пациентите ги занемаруваат симптомите затоа што не ги сфаќаат сериозно.

Многу од луѓето не се запознати со знаците и симптомите на овој вид канцер, па здравствените тегоби ги препишуваат на некакви полесни здравствени состојби.

Доколку имате симптоми немојте да се плашите и да ги игнорирате:

1. Необично губење на килограмите
2. Екстремен умор без очигледна причина
3. Болка во градите или стомакот

Канцерот на цревата е поврзан и со исхраната, пушењето и стареењето, а од него се погодени дури 41.000 луѓе годишно, а од нив 16.000 завршуваат со смртен исход.

Останатите симптоми можат да бидат вообичаени:

1. Констипација
2. Дијареа
3. Хемороиди
4. Анални фисури
5. Синдром на иритабилни црева
6. Дивертикуларна болест
7. Кронова болест
8. Улцерозни колитис