За сите сопственици на конзолата PlayStation 5 е достапно ново ажурирање на системот, кое овозможува и некои нови работи.

Најважните подобрувања во новото ажурирање се следните:

  • Нема повеќе beep – можете да го исклучите звукот (три нивоа) или да го исклучите звукот кога ќе ја вклучите конзолата;
  • Поддршка за M.2 дискови со поголем капацитет – во PS5 можете да инсталирате дополнителен диск до осум терабајти, двојно поголем капацитет од претходно;
  • Поддршка за Dolby Atmos – во случај да имате уред кој поддржува звук Dolby Atmos (телевизор, лента за звук итн.), сега може целосно да ги искористи 3D звукот;
  • Помошен контролер – на бивоу системот можете да активирате друг контролер и да го користите за помош, на пр. ако сакате да играте игра со еден играч заедно, и двајцата играчи можат да учествуваат во истата игра, секој со свој контролер;
  • Пребарување во базата на податоци за игри – во Game Library имате можност да ги пребарувате игрите што ги поседувате, по име;
  • Можност да реагирате на пораки – можете да оставите реакции на текстуални пораки на PS контакти во форма на емотикони;
  • Вибрации во менијата – можете да ја вклучите опцијата за вибрирање на контролорот кога се движите низ главниот интерфејс на конзолата;
  • Покани за приклучување во група – можно е да се покани играч во група без автоматско додавање; отворени или затворени групни покани може да се испраќаат во групи;
  • Полесно придружување на пријатели – воведен е список каде што можете да видите на кои пријатели или групи во моментот можете да им се придружите во играњето.

Дополнително на ова, PlayStation 5 поддржува повеќе уреди за Remote Play. Поточно, апликацијата PS Remote Play е достапна на телевизори со Android 12. Додадена е и поддршка за Remote Play за Chromecast (4K модел).