Apple моментално го користи својот M1 чипсет во линиите MacBook, Mac и iPad, така што на компанијата и требаат големи количини од овие чипови.

Ова значи дека кој и да влезе во синџирот на снабдување на Apple за чипот М1 може да очекува големи финансиски придобивки.

Samsung е еден од оние добавувачи за Apple кои произведуваат FC-BGA подлоги кои се клучни за модерните чипсети со струјни кола. Според тоа, јужнокорејскиот гигант сака да биде дел од производството на нови M2 чипови.

Таканаречениот оддел Samsung Electro-Mechanics е многу блиску до склучување договор со Apple, кој ќе овозможи производство на истите FC-BGA подлоги за претстојниот чипсет M2.

Ова се совпаѓа со неодамнешната инвестиција на Samsung во фабрика во Виетнам, која произведува FC-BGA, а инвестицијата е вредна милијарда долари.