Snapchat повеќе нема да дозволува анонимни пораки од други апликации што се поврзуваат со неговата платформа. Компанијата соопшти дека иако повеќето луѓе ги користат овие функции на забавен и сосема соодветен начин, признава дека другите би можеле да ги користат за лоши намери.

Отсега, другите апликации кои сакаат да им овозможат на луѓето да комуницираат преку интеграција на Snapchat ќе треба да имаат регистрирани корисници со видливи кориснички имиња и идентитети.

Минатиот мај, Snapchat заклучи две апликации кои дозволуваа анонимни пораки надвор од платформата за развивачите на Snap Kit. Одлуката е донесена набрзо по поднесената тужба за смртта на тинејџер кој наводно бил малтретиран преку апликациите Yolo и LMK.

Од повеќе од 1.500 програмери кои имаат пристап до Snap Kit, околу 2 проценти ќе бидат погодени од оваа политика. Друга промена на правилата ќе влијае на 3 отсто од програмерите на Snap Kit: апликациите за пронаоѓање пријатели ќе бидат ограничени на оние на возраст од 18 и повеќе години. Snap ја носи оваа промена за да ги заштити помладите корисници и да обезбеди комуникација помеѓу блиските пријатели кои веќе се познаваат.