Планот, кој TikTok го нарекува Project Clover, е многу скап и многу видлив обид да се докаже дека платформата не ги прекршува законите на ЕУ.

Кога Грант Шапс беше назначен за секретар за одбрана на Велика Британија, едно од првите прашања со кои се соочи беше неговата употреба на социјалните медиуми. Шапс, поранешен министер за енергија, беше еден од најплодните корисници на TikTok во британската влада, а воените експерти и медиумите се прашуваа дали тој ја има апликацијата на својот телефон. Веќе е забранет на официјални уреди во парламентот. И ОК не е единствената земја што станува сè понервозна поради безбедносните ризици на TikTok.

Оваа година, една по друга, голем број земји му забранија на TikTok уредите што ги користат владиниот персонал и избраните функционери. Цитирајќи неодредени „ризици за национална безбедност“, Европската комисија, Европската унија и Европскиот парламент го забранија TikTok на официјални уреди во март. Парламентот подоцна ги повика земјите-членки да го сторат истото.

Која е причината за ваквата претпазливост низ Европа? Самото нешто што го мачеше TikTok во текот на неговото постоење: тој е во сопственост на ByteDance, кој е регистриран на Кајманските Острови, но чија администрација е со седиште во Пекинг. Таа поврзаност со Кина и согледаниот ризик – и покрај негирањата од претставниците на TikTok – дека компанијата ќе мора да ги прифати барањата на кинеската држава за споделување податоци со владата на Комунистичката партија, поттикна стравувања.

За да се обиде да ги смири европските влади, TikTok троши 1,2 милијарди евра (1,3 милијарди долари) за изградба на три нови центри за податоци – два во Ирска и еден во Данска – што значи дека до крајот на 2024 година ниту еден кориснички податок нема да ја напушти ЕУ од територијата на Унијата.

Центрите за податоци се дел од пошироката иницијатива која вклучува отворање на европски „центар за транспарентност“ кој регулаторите ќе можат да го посетат за да дознаат повеќе за тоа како функционира апликацијата. TikTok, исто така, назначи надворешен консултант, NCC Group со седиште во Велика Британија, за да обезбеди независна проценка на нивната сајбер безбедност.

Планот, кој TikTok го нарекува Project Clover, е многу скап и многу видлив обид да се докаже дека платформата не ги крши законите на ЕУ за пренос на податоци или не испраќа чувствителни кориснички податоци во Кина.

„Веруваме дека ова е прв од ваков вид случај во индустријата“, рече Тео Бертрам, потпретседател за јавна политика на TikTok во Европа. „Никој друг не направил вакво нешто“.

Но, тоа можеби не е доволно. Сомнежот за кинеската технологија е длабоко во некои делови на ЕУ и Обединетото Кралство, каде што високи разузнавачки претставници предупредија на зголемената закана на Пекинг во сајбер-просторот.