Се чини дека популарната апликација за разговор WhatsApp се подготвува да додаде поддршка за примање пораки од корисници на други слични апликации. Барем, според најновата Android бета верзија на апликацијата, која додаде нов дел дизајниран за оваа намена.

Според WABetainfo, верзија 2.23.19.8. WhatsApp Android Beta има нов дел „Разговори од трета страна“. Сепак, овој дел од апликацијата моментално е неактивен. Речиси сигурно е местото за додавање нова функција која ќе им овозможи на корисниците на слични апликации да испраќаат пораки до корисниците на WhatsApp.

Новиот дел најверојатно ќе биде развиен благодарение на Законот за дигитални пазари на Европската унија (DMA). Законите што стапија на сила во 2022 година беа создадени за да ги обединат сите главни апликации за пораки.

На почетокот на овој месец, Европската комисија именуваше шест компании и им нареди да го почитуваат новиот закон. Една од компаниите беше Мета, а една од тие услуги беше WhatsApp. Таа и другите апликации наведени на оваа листа мора да се усогласат со DMA во рок од шест месеци. Веројатно ова е причината зошто овој нов дел сега се појави во бета верзијата на WhatsApp Android.

Сè уште има некои прашања за тоа како овој нов разговор за надворешни апликации всушност ќе работи во WhatsApp. Една од карактеристиките на услугата, која им се допаѓа на многу корисници, е шифрирањето на пораките од крај до крај. Додавањето пристап до разговори од трети страни, од кои некои можеби не го користат овој тип на безбедност, може да биде проблем.

Исто така, сè уште не знаеме дали поддршката за WhatsApp за разговори од трети страни ќе биде само за корисниците на ЕУ или дали Meta ќе ја прошири оваа функција на други пазари. Очигледно ќе научиме многу повеќе за оваа нова функција и за тоа како ќе функционира во неделите и месеците што доаѓаат.