Новата апликација WhatsApp за Windows повеќе не бара поврзување со телефон за да испраќа, прима и синхронизира пораки.

Ажурирањето на страницата WhatsApp открива дека освежената апликација за Windows излезе од бета верзијата и е достапна за преземање од продавницата на Microsoft.

Пред ова, корисниците на Windows мораа да ја преземат веб-базирана апликација за десктоп WhatsApp или да пристапат до услугата за пораки од нивниот веб-прелистувач.

Новата апликација е изворна Windows, што би требало да ја направи побрза и поодговорна.

Редизајнираниот WhatsApp има малку почист интерфејс во споредба со претходната верзија. Секако, најголемата промена е тоа што повеќе не морате да го одржувате телефонот постојано онлајн за да ги синхронизирате пораките помеѓу телефонот и десктоп апликацијата. Компанијата истакнува дека моментално работи на изворна апликација за macOS.

Функцијата за повеќе уреди на WhatsApp е надвор од бета верзијата и е целосно достапна. Овозможува поврзување до четири уреди на сметка на WhatsApp, без потреба од телефон. Сè е обезбедено со end-to-end шифрирање.