Популарната апликација за размена на пораки WhatsApp потврди дека нема да функционира на некои модели од 1 ноември.

Според провајдерите на апликацијата, WhatsApp ќе ја укине поддршката за телефони со Android 4.0.4 или претходно од 1 ноември 2021.

„Ви препорачуваме да преминете на компатибилен уред или да ги сочувате разговорите пред тој датум“.

До 6 ноември може да ја користите апликацијата без да ги прифатите новите услови.

Ова се моделите на смартфони на кои нема да функционира WhatsApp од 1. ноември:

Apple: iPhone 6, iPhone 6s plus, iPhone SE.

LG: Lucid 2, Optimus F7, Optimus F5, Optimus L3 II, Dual Optimus L5, L5 II, Optimus L5, Dual Best L3 II, Optimus L7, Optimus L7, Dual Best L7 II, Optimus F6, Enact Optimus F3, L4 II, L2 II, Optimus Nitro HD, Optimus 4X HD и Optimus F3Q.

Huawei: Ascend G740, Ascend Mate, Ascend D Quad XL, Ascend D1 Quad XL, Ascend P1 S и Ascend D2.

Samsung: Galaxy Trend Lite, Galaxy Trend II, Galaxy SII, Galaxy S3, mini Galaxy Xcover 2, Galaxy Core и Galaxy Ace 2.

ZTE V956: Grand X Quad V987 и Grand Memo.

Останати: Alcatel, Archos 53 Platinum, HTC Desire 500, Caterpillar Cat B15, Wiko Cink Five i Wiko Darknight, Lenovo A820 UMi X2, Run F1, THL W8.