WhatsApp е веќе некое време достапен на компјутерите, но во суштина е мобилна апликација прилагодена за десктоп. Според извор од Италија, тоа ќе се промени во иднина, бидејќи компанијата развива целосно нова апликација за Windows и macOS.

Aggiornamenti Lumia објави снимки од екранот и гифови, откривајќи како ќе изгледа новиот софтвер и кои ќе бидат неговите клучни карактеристики.

WhatsApp UWP (универзална Windows платформа, овозможува користење на апликацијата на Xbox) ќе биде дизајнирана во согласност со Windows 11, со проѕирни панели. Ќе работи дури и кога е затворен, а известувањата ќе пристигнуваат како и обично и нема да му треба повеќе од секунда да се покрене.

Апликацијата ќе има и функција за цртање, која ќе биде многу уредна за уредите со екрани осетливи на допир, како што можете да видите на gif-от подолу.

Поставките ќе бидат групирани во шест категории – Општо, Сметка, Разговор, Известувања, Складирање и Помош. Апликацијата е многу слична на Skype, но со некои рамни дизајн елементи и традиционалната зелена боја на меурчињата за разговор.

WABetaInfo додаде дека новата верзија пристигнува и на macOS. Главните промени ќе бидат подобрениот кориснички интерфејс, но времето на објавување сè уште не е познато.