Популарната услуга тестира нова опција за верификација за десктоп и веб-верзијата на својата апликација.

Колку и да мислите дека сте безбедни на интернет, секогаш постои шанса да бидете хакирани и да го изгубите пристапот до вашите сметки. Ова се должи на фактот дека, како резултат на повеќекратно прекршување на податоците за кои слушнавме со текот на годините, вашата адреса на е-пошта и некои од вашите лозинки сè уште може да постојат на мрежата.

Ова значи дека ако сте еден од оние кои користат исти лозинки за различни услуги и сајтови, хакерите потенцијално можат да пристапат до вашите сметки. За подобра заштита на корисниците на своите десктоп и веб-апликации, WhatsApp се чини дека тестира систем за верификација во два чекора.

Споменатиот систем се тестира за десктоп и веб верзии на услугата WhatsApp. Ова значи дека секогаш кога корисникот ќе ја регистрира својата сметка на WhatsApp, покрај ПИН-кодот кој му е испратен на телефонот како еднократна лозинка, ќе мора да го внесе и својот личен PIN за да го потврди идентитетот на сметката.

Воведувањето на верификација во два чекора ќе биде имплементирано како начин за борба против потенцијалните „SIM swap“ напади на, каде што напаѓачот на некој начин ја клонирал или украл SIM-картичката на корисникот.

Ова значи дека дури и ако добијат еднократен ПИН, се додека не го знаат личниот ПИН на корисникот, хакерите нема да можат да пристапат до сметката на корисникот на WhatsApp.

Оваа функција е во фаза на тестирање, така што во моментов не е достапна за сите корисници.

Извор: B92.net