Zeiss ZX1 камера што беше најавена пред две години, а потоа исчезна без траг, конечно може да се појави на пазарот и да ја засени целата конкуренција. Имено, ова ќе биде уникатна камера бидејќи се базира на оперативниот систем Android. 

Камерата што првично требаше да биде објавена на почетокот на 2019 година, сепак, пристигнува со задоцнување. Ќе чини 6.000 долари во преднарачка, но ако се земе в предвид дека се работи за уникатна камера, полесно е да се разбере зошто чини толку многу.

Експертите советуваат дека сè уште не е мудро корисниците да одлучат да ја нарачаат и да платат 6.000 долари за камерата, барем не додека не ги добијат првите впечатоци за квалитетот на самиот уред. Она што досега го знаеме е дека има 37-мегапикселен full-frame сензор, 35 mm фиксен објектив f /2, електронски пребарувач и три бројчаници за контрола на блендата, брзината на блендата и ISO-чувствителноста. Уште понеобично, камерата има 4,3-инчен екран на допир и работи на Android, вклучително и директно вградениот Adobe Lightroom, за да можете да ги уредувате фотографиите на самиот уред.

Другите опции вклучуваат Wi-Fi, USB-C и 512 GB вградена меморија. Единствената можна споредба е онаа со Sony RX1, што исто така има full-frame сензор и објективи од 35 мм. Последната таква камера чинеше 3.300 американски долари во 2015 година. Втората камера во оваа категорија е Leica K2, што се продава по цена од 4.995 долари. Zeiss несомнено има врвна оптика, но камерата е дефинитивно скапа кога ќе се спореди со Leica.

Очигледно е дека вредноста на ZX1 ќе се сведе на неговото корисничко искуство и ефикасно работење на софтверот. Бидејќи сè уште немаме податоци за квалитетот на софтверот, ни истанува да ги почекаме првите рецензии и да видиме дали вреди за 6.000 долари.