Австрија е избрана за најмалку пријателска земја во светот

Австрија е избрана за најмалку пријателска земја во светот

пред 2 години

Австрија е меѓу најмалку пријателските земји во светот кон странците. Земјата беше рангирана на 24-то место од 52 дестинации во истражувањето Expat Insider 2022 објавено од InterNations.

Оваа алпска земја е на третото место по квалитет на живот, но заостанува кога се во прашање пријателските односи со странските државјани.

Австрија е на третото место во светот благодарение на добро уреденото општество и систем. Таа е рангирана веднаш зад Шпанија и Тајван во категориите патување и транзит, здравје и благосостојба и животна средина и клима.

Сепак, Австрија се најде на 49-то место од 52-то место во Индексот на леснотија на порамнување. Се рангира на 51 место за локална пријатност и 47 за добредојде. Сите испитаници, странски државјани, се согласуваат во една работа, потребно е долго време за да се создадат локални пријатели таму.

Од друга страна, странците даваат исклучително високи оценки и за природната и за урбаната средина. Според анкетата, има добра достапност на сите дестинации и услуги, сите се согласуваат дека капацитетите се над светскиот просек. Покрај пристапноста, тие го фалат и степенот на зачувување на сите културни, историски и природни добра.

Според резултатите од истражувањето, најдобри дестинации за иселеници и жители се Мексико, Индонезија, Тајван, Португалија, Шпанија, ОАЕ, Виетнам, Тајланд, Австралија и Сингапур.

Најлоши дестинации се Кувајт, Нов Зеланд, Хонг Конг, Кипар, Луксембург, Јапонија, Јужна Африка, Турција, Италија и Малта.

 

Share
Scroll to Top