Баклавата меѓу 50-те најдобри десерти во светот според изборот на Си-ен-ен

Баклавата меѓу 50-те најдобри десерти во светот според изборот на Си-ен-ен

пред 1 година

Американската телевизиска куќа „CNN“ создаде листа од 50 десерти за кои смета дека се најдобри на светот, а на листата се најде и еден од омилените десерти на Балканот – баклавата.

Тие ја опишале баклавата како десерт со повеќе слоеви и напоменале дека станува збор за прелиен колач. Исто така, потсетиле дека баклавата е наследство на Отоманското Царство.

Левант, Балканот, Кавказ и Северна Африка се местата каде што овој десерт е исклучително популарен и од  Си=ен-ен нагласуваат дека станува збор за делови од светот во кои владееле Османлиите.

Турција е наведена како „духовен дом“ на баклавата. Телевизиската куќа истакнува дека во оваа земја се служи исклучително вкусна баклава исечена во облик на дијамант и истата се прави од ореви и се прелива со меден сируп.

Нагласиле и дека баклавата е само еден од познатите десерти кои се сметаат за оставина од Отоманското Царство, но со причина е најпознат. Како причина за тоа Си-ен-ен ги издвојува едноставните состојки и заклучува дека баклавата е токму еден од највкусните десерти во светот.

Share

Pokemon: Mewtwo - Prologue to Awakening (Dub) Episode Full

Watch Gamers! Episode 12

Website https://aniwatch.pro: Watch Black Butler Special (Dub) aniwatch Episode Full animes online

Website https://animeflix.nl: Watch Murder Princess animeflix Episode 6 fairy tail animeflix

Instapaper: https://www.instapaper.com/p/9171493

Pantip: https://pantip.com/profile/6537969#topics

Scroll to Top