Бил Клинтон: Мојот најголем успех е бомбардирањето на Југославија и Дејтон

Бил Клинтон: Мојот најголем успех е бомбардирањето на Југославија и Дејтон

пред 8 месеци

Бил Клинтон изјавил дека најважниот резултат на неговото политичко делување како претседател на САД е бомбардирањето на Југославија и преговорите во Дејтон.

Тој објасни дека најголемиот резултат е тоа што го постигнал НАТО, во кампањата и напорните напорните преговори во Дејтон.

Клинтон ова го изјави на конференција по повод 25-годишнината од потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор, во организацијата на Европскиот совет за надворешни работи.

Тој истакнал дека му е драго што избраниот претседател на САД, Џо Бајден, ја сфатил важноста на поддршката на САД во Босна и Херцеговина и што ќе го продолжи неговиот пат.

Тој оценил дека во моменталната политика за Босна и Херцеговина не постои визија за иднината, затоа што, како што Клинтон навел, последните десет години е присутно враќањето на национализмот и корупцијата.

„Нема ни флексибилност ни визија кон крајната цел“, истакнал Клинтон.

Дејтонскиот мировен договор го нарекол триумф врз мултилатерализмот и трансатлантското партнерство, оценувајќи дека тој ги ослободил граѓаните од Босна и Херцеговина од хоророт на војната.

„Сите знаеме дека патот до Дејтонскиот договор беше трагичен. Жал ми е што толку долго требаше за да се дојде до него. Исто така, жал ми е што мораже да се случи ужасен геноцид во Сребреница, за членките на НАТО да почнат и преземат акција. Но, тоа се случи. И сега, 25 години подоцна, можам да кажам дека сум благодарен на Дејтонскиот мир, затоа што, ако ништо друго, тој ги ослободи граѓаните на Босна и Херцеговина од хорор-војната. Кошмарото што го издржаа граѓаните на Босна и Херцеговина никогаш нема да се врати“, изјавил Клинтон.

Клинтон додал и дека тие на кои им е важна Босна и Херцеговина и нејзината иднина треба да се посветат на тоа да бидат активни партнери, наведувајќи дека напредокот е можен, ако САД и Европа се вклучат во процесот на поддршка на Босна и Херцеговина.

„Во 1996 година владата не можеше да собира даноци. Тука имаше три војски, три царини, три известувачки служби. Сега има една војска, единствена даночна служба и единствена гранична контрола. Ова се постигнувањата кои до ден денес треба да се слават“, изјавил Клинтон.

Share

4Anime persona 4 the animation season 2: Watch My Hero Academia (Dub) Episode 4

KissAnime kissanime your name: Dr. Stone (Dub) Episode 24

Scroll to Top