Британскиот суд ја промени одлуката, Асанж може да им биде испорачан на САД

Британскиот суд ја промени одлуката, Асанж може да им биде испорачан на САД

пред 2 години

Британскиот апелационен суд ја преименува денес пресудата на пониската судска инстанца и ја отвори вратата за испорачување на основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж, на САД.

Со тоа судот ја прифати жалбата на САД, кои го терети Асанж за повеќе кривични дела, вклучувајќи ги и обвиненијата за шпионажа.

На почетокот на годината, Окружниот суд од здравствени прични го одби барањето на САД за испорачување на Асанж.

На Австралијанецот сега у се закануваат 175 години затвор во САД, каде судски го гонат поради објавување на стотина илјади доверливи документи.

 

 

Share
Scroll to Top