(Видео) Научниците создадоа температура 7 пати повисока од Сончевото јадро

(Видео) Научниците создадоа температура 7 пати повисока од Сончевото јадро

пред 2 години

Јужнокорејскиот фузичен реактор достигна 7 пати повисока температура од Сончевото јадро. Реакторот со нуклеарна фузија KSTAR, на кој работеа истражувачи од Националниот универзитет во Сеул, достигна температура повисока од 100 милиони степени Целзиусови.

Тоа е седум пати повисока од Сончевото јадро и функционираше 30 секунди. Иако ни времето ни температурата не се рекордни, истовремено постигнувањето на толина и стабилност не носи чекор поблиску до остварлив реактор за фузија, сè додека техниката што се користи е скалабилна.

Најголемата пречка во постигнувањето на одржлива фузија е контролирање на плазмата, затоа што ако истата ги допре ѕидовите на реакторот, брзо се лади, ја гуши реакцијата и предизвикува значителни оштетувања на комората која ја држи.

Истражувачите обично користат различни облици на магнетно поле за да ја задржат плазмата, некои користат рабна транспортна батерија, која ја обликува плазмата со остар прекин на притисокот во близина на ѕидот на реакторот, додека други користат внатрешна транспортна бариера (ITB), која создава повисок притисок поблиску до центарот на плазмата.

Јужнокорејскиот тим користел модифицирана ITB техника, постигнувајќи многу помала густина на плазмата. Нивниот пристап се чини дека ги зголемува температурите во јадрото и ги намалува на работ, што веројатно ќе го продолжи животниот век на компонентите на реакторот.

Јонг-Су На, водачот на истражувачкиот тим, вели дека ниската густина била клучна и дека „брзите“ јони во јадрото на плазмата се составен дел за стабилноста на реакцијата. Сепак, тимот сè уште не ги разбира целосно вклучените механизми.

Одговорот престана по 30 секунди само поради хардверски ограничувања, а во иднина би требало да бидат можни подолги периоди. KSTAR сега се исклучи поради надградба, а јаглеродните компоненти на ѕидот на реакторот се заменети со волфрам, за што На вели дека ќе ја подобри повторливоста на експериментите.

Ли Маргетс од Универзитетот во Манчестер вели дека физиката на фузиските реактори се повеќе ги разбира, но има технички пречки што треба да се надминат пред да се изгради работна централа.

Дел од тоа ќе биде развојот на методи за извлекување на топлина од реакторот и нејзино користење за производство на електрична енергија. Температурниот рекорд во реактор за фузија сè уште го држи кинеското вештачко сонце, кое успеа да достигне 10 пати поголема температура од јадрото на Сонцето.

Share
Scroll to Top