(Видео) На Хаваите се разбуди најголемиот активен вулкан во светот

(Видео) На Хаваите се разбуди најголемиот активен вулкан во светот

пред 1 година

Американската геолошка служба соопшти дека во неделата вечерта се разбуди најголемиот активен вулкан во светот, Мауна Лоа, кој се наоѓа на Хаваите.

dobivaj vesti na viber

Во соопштението се прецизира дека ерупцијата започнала во калдерата, проширувањето на кратерот создаден на врвот на вулканот.

„Во овој момент, тековите на лава се ограничени на подрачјето под врвот на вулканот и не претставуваат опасност по луѓето населени во подножјето“, е наведено во соопштението.

Хавајската геолошка служба најави дека со хеликоптер ќе ги надгледува подрачјата на ерупцијата, за да ги анализира истите, како и количината на ослободениот дим и пепел.

Share
Scroll to Top