(Видео) Плажата Гренен е местото на кое се среќаваат две мориња, но никогаш не се спојуваат

(Видео) Плажата Гренен е местото на кое се среќаваат две мориња, но никогаш не се спојуваат

пред 2 години

Средбата на двете мориња што никогаш не се спојуваат е уникатен феномен, кој може да се види во градот Скаген, кој се наоѓа на северот на Данска. Границата помеѓу Северното и Балтичкото Море може да биде јасно видена од плажата Гренен.

dobivaj vesti na viber

Погледот помеѓу Северното и Балтичкото Море воодушевува. Границата меѓу нив е толку светла што може да биде забележана оддалеку бидејќи движењата на двете мориња никогаш не се спојуваат едно во друго. Причината за тоа е различната густина на водата. Морските струи обликуваат подводна песочна патека, која секојдневно ја променува својата местоположба.

Share
Scroll to Top