Италија го забрани „ТикТок“ за дел од корисниците по смртта на 10-годшно девојче

Италија го забрани „ТикТок“ за дел од корисниците по смртта на 10-годишно девојче

пред 3 години

По смртта на едно девојче од Палермо, кое учествувало во онлајн предизвик со онесвестување, италијанските валсти им наложија на администраторите на „ТикТок“, да го блокираат пристапот на корисници, чија возраст не можат да ја потврдат.

Девојчето починало учествувајќи во предизвик со стегнување шал или ремен околу вратот, со цел да се намали дотокот на кислород во мозокот и да дојде до привремено губење свест.

Јавното обвинителство од Палермо отвори истрага во врска со овој случај за „поттикнување самоубиство“, откако 10-годишното девојче починало од загушување.

„Италијанска агенција за заштита на податоците (ГПДП) му нареди на „ТикТок“ веднаш да ги блокира оние корисници на кои возраста не може да им се утврди со сигурност“, се вели во соопштението на ГПДП.

Ваквата одлука дошла веднаш по немилиот настан со малолетното девојче. Според условите за користење на „ТикТок“, корисниците мораат да имаат најмалку 13 години. На кинеската апликација ѝ е забрането да обработува податоци на лица под оваа возраст.

Share
Scroll to Top