НАСА откри втора планета со големина на Земјата

НАСА откри втора планета со големина на Земјата

пред 2 години

Научниците на НАСА објавија дека откриле планета со големина на Земјата која орбитира околу зоната погодна за живеење. Откритието на НАСА било направено со помош на податоци од сателитот за транзитирање на егзопланетите (ТЕСС).

„Ова е еден од ретките системи со повеќе помали планети со зона погодна за живеење“, изјавил Емили Гилберт од Лабораторијата за млазен погон на НАСА во Јужна Калифорнија.

Планетата е дел од системот TOI 700 и најверојатно е карпеста, велат од НАСА.

Претходно, НАСА откри три планети во истиот систем, наречени TOI 700 b, c и d.

 

Share
Scroll to Top