Најголемата лего тиква на светот направена од 100 илјади лего коцки изложена во Данска

Најголемата лего тиква на светот направена од 100 илјади лего коцки изложена во Данска

пред 6 месеци

Леголанд во Данска го слави празникот Ноќта на вештерките. По тој повод изработени се околу 12.000 лего фигурини и најголемата лего тиква досега.

Илјадници лего коцки ги искористи Леголанд во Данска за да создаде мноштво тикви, пајаци, глувци и печурки и се што го прави Ноќта на вештерките најпрепознатлива и најстрашна од сите ноќи.

Илјадници лего коцки беа искористени и за да се направи најголемата лего тиква досега.

Џиновската тиква е широка 2,5 метри, висока метар и пол и длабока 2,1 метри.

Беа потребни три недели и 100.000 лего коцки за да се изгради.

Посетителите на Леголанд се поканети да направат свои тикви и фигури за време на нивната посета, кои потоа се изложени на полето со тиква за време на сезоната на Ноќта на вештерките, која завршува во Данска на 5 ноември.

Групата Лего потекнува од работилницата на Оле Кирк Кристијансен (1891–1958), столар од Билунд, Данска, кој почнал да прави дрвени играчки во 1932 година.

Во 1934 година, неговата компанија беше наречена „Лего“, изведена од данската фраза leg godt, што значи „игра добро“.

Во 1947 година, Лего се прошири и почна да произведува пластични играчки. Во 1949 година, Лего започна да произведува, меѓу другите нови производи, рана верзија на сега познатите испреплетени цигли, нарекувајќи ги „Автоматско поврзување тули“. Овие цигли беа базирани на самозаклучувачките блокови на Kiddycraft, кои беа патентирани во Обединетото Кралство во 1939 година.

Мотото на групата Лего, „само најдоброто е доволно добро“ е создадено во 1936 година. Ова мото, кое се користи и денес, го создаде Кирк Кристијансен за да ги поттикне своите вработени никогаш да не штедат на квалитетот, вредност во која тој силно веруваше.

Првиот Леголенд во светот е отворен во градот Билунд во Данска во 1968 година и е трета најпосетувана атракција во Данска.

Share
Scroll to Top