На старите корисници на Фејсбук им должат пари, им следи надомест

На старите корисници на Фејсбук им должат пари, им следи надомест

пред 10 месеци

Можеби ќе имате право на дел од порамнувањето од 725 милиони долари, или 660 милиони евра, кои Мета се согласи да ги плати во колективната тужба, пренесуваат светските медиуми.

Според „Дејли мејл“, подобни корисници се оние кои имале профил на Фејсбук од 24 мај 2007 до 22 декември 2022 година, а тие луѓе мора да се пријават на овој линк до 25 август 2023 година.

Во тужбата, во која Мета не ја призна вината, се наведува дека Facebook објавил кориснички податоци и информации за пријателите на корисниците без дозвола на трети лица.

Собрани податоци од 87 милиони корисници на Фејсбук

Сето ова произлегува од скандалот „Cambridge Analytica“ од 2018 година, кога беше откриено дека компанијата злоупотребила податоци од десетици милиони профили на Фејсбук дозволувајќи пристап од трети страни.

Cambridge Analytica претходно тврдеше дека собрала податоци само од околу 30 милиони профили на Фејсбук, но според новите информации, се чини дека собрала лични податоци на дури 87 милиони корисници на Фејсбук.

„Фејсбук наводно знаел за несоодветното собирање податоци на Cambridge Analytica од 2015 година и не презел ништо да ја запре активноста или да ги извести корисниците до март 2018 година“, соопштија тамошните власти.

Судијата ја одобри спогодбата

Во тужбата се вели дека Facebook не ги заштитил соодветно корисничките содржини и информации од злоупотреба или неовластен пристап.

Ова им овозможи на апликациите на „трети страни“ да „соберат и продаваат пристап до приватните информации на корисниците на Фејсбук, вклучително и до фирмата за политички консултантски услуги Cambridge Analytica, без знаење или согласност на корисниците“, се тврди во тужбата.

Федерален судија во Калифорнија во март одобри спогодба со Мета од 725 милиони долари.

Share
Scroll to Top