Поради климатските промени, популацијата на морските цицачи е опадната 47 %, половина од ајкулите се сметаат за загрозен вид

Поради климатските промени, популацијата на морските цицачи е опадната 47 %, половина од ајкулите се сметаат за загрозен вид

пред 2 години

Еколошките експерти ја алармираат јавноста за загревањето на морето и влијанието кое тоа го има на екосистемот на Медитератнот. Велат дека поради прекумерниот риболов, загадувањето на водата со пластика и бучава и сообраќајот со јахтите, водниот свет има огромни проблеми.

dobivaj vesti na viber

Додека бројката на странски видови се зголемува поради порастот на температурите, популацијата на морските цицачи паднала за 41% во последните 50 години. Индикативно, половина од видовите ајкули и ража се сметаат за загрозени, а нема повеќе од 400 фоки од видот монашки.

Ани Митропол, директорката на Фондот за зачувување Киклади, островите во јужниот дел на Егејското Море вели дека најинвазивните риби влегуваат во Медитеранот низ Суецкиот канал и дека Киклади е нивната прва станица.

„Поради климатските промени, вонземјанските видови упаѓаат во водата, затоа што веќе се прилагодени на повисоки температури“, рече таа.

„Треба да се напомене дека инвазијата на морски странски видови немаше да биде толку брза доколку не се погрижевме да ги елиминираме нивните природни предатори поради прекумерниот риболов“, додаде Ани.

Share
Scroll to Top