Почнува зимското сметање на времето

Почнува зимското сметање на времето

пред 3 години

Следниот викенд, на 25 октомври ќе почне зимското сметање на времето. Во 3 часот наутро стрелките ќе се поместат еден час наназад, на 2. Ова можеби ќе биде последен пат часовникот да се враќа наназад.

Веќе неколку години во Европа се зборува за укинување на летното и зимско сметање на времето. Европската комисија предложи укинување на летното и зимското сметање оваа година, а Советот на министри за транспорт и телекомуникација побара тоа да се продолжи за една година и последната промена да се случи во март догодина.

Дотогаш, земјите членки на ЕУ треба да преговараат за временските зони и трајно прифаќање на летното или зимско сметање на времето.

Share
Scroll to Top