Природни маски што може да ја оштетат косата

Природни маски што може да ја оштетат косата

пред 3 години

Одредени природни маски можат сериозно да ја оштетат нашата кожа, па затоа се препорачува да се избегнува поради лошите послдици кои може да ни ги нанесе.

Доколку многу сакате да правите домашни маски, треба да знаете дека постојат состојки кои никако не се добри за кожата, па во тој случај избгнувајте ги.

Бидете внимателни затоа што можат да ви ја уништат кожата. Голем број жени сакаат сами да ги подготвуваат природните маски за лице.

Киселината од цитрус може да предизвика изгореници

Лимонската киселина е состојка кај многу сакани производи за нега на кожата, како хемискиот пилинг кој ја изедначува текстурата на кожата. Хемикалијата исто така природно се наоѓа во сок од лимон и лимета, кој можат многу луѓе да го користат за разни маски за лице. Затоа употребата на лимонската киселина директно од овошјето може да биде опасна. Свежите сокови од лимон и лимета, кои не се формулирани за употреба на кожата, можат да доведат до хемиски изгореници ако сте изложени на сонце.

Поради високата киселост, лимонската киселина го нарушува природното ниво на pH на вашата кожа, што резултира со иритација и хиперпегментација. Производите за нега на кожата кои ја содржат оваа состојка се безбедни, иако личностите со чувствителна кожа би требало да ги избегнуваат.

Не користете шеќер и сол за пилинг

На бројни купечки пилинзи пишува дека содржат сол, па тоа можеби ве асоцира на добра идеа едноставно солта да ја користите и за „домашниот пилинг“. Но тоа не е препорачлив затоа што кристалите од солта или шеќерот може да направат мали исекотини на кожата, кои можат да се инфицираат. Наместо тоа, подобро е да исчистите кожата со понежна метода – како на пример сапун или пена за чистење.

Етеричните масла можат да ја иритираат кожата

Етеричните масла, течното изедначување добиено од билки како лаванда и еукалиптус, се популарен начин за додавање мирис на природните и домашни производи за нега на кожата. Некои есенцијални масла исто така имаат антиоксиданти како кофеинот кој ја намалува надуеноста, или пеперминтот кој може да ги убијат бактериите кои предизвикуваат акни.

И покрај овие предности, ова масло исто така може да доведе до изгоренцици на кожата и алергиски реакции затоа што имаат силно дејство. Имајќи предвид дека потенцијалните негативни ефекти ги надминуваат позитивните, подобро е маслото потполно да го прескокнете.

Share
Scroll to Top