Рецепт на Меган Маркл за домашен леб од банана

Рецепт на Меган Маркл за домашен леб од банана

пред 1 година

Меган Маркл, војвотката од Сасекс, отсекогаш сакала да готви и пече разни задоволства. Пред да се омажи за принцот Хари, таа сподели некои од нејзините омилени рецепти на нејзиниот сега веќе непостоечки блог The Tig.

За време на нејзината прва кралска турнеја во странство во 2018 година, Меган остави впечаток со печениот леб од банана за локалните рурални фармери Нов Јужен Велс. Меган Маркл пред 4 години објави збирка рецепти наречена Together: Our Community Cookbook.

Додека имаше повеќе слободно време, делумно поради пандемијата, делумно поради бременоста, таа експериментираше со еден од нејзините омилени деликатеси – лебот од банана, односно лебот од банана. Овој рецепт Меган Маркл го претстави за време на првото кралско патување со нејзиниот сопруг принцот Хари.

Рецептот за леб со банана на Меган Маркл ви го носиме во продолжение.

Состојки: 2 јајца, 3 банани, 300 грама брашно, лажичка сода бикарбона, 50 грама бел шеќер, 50 грама кафеав шеќер, 1 лажичка цимет, ¼ лажичка сол, 100 грама путер, лажичка екстракт од ванила, лажица ореви, неколку коцки чоколадо (по избор), 1 до 2 лажички мелен ѓумбир

Подготовка: Прво измешајте го путерот и шеќерот, потоа додадете ја ванилата, циметот и ставете прстофат сол и сè добро измешајте. Во друг сад излупете ги зрелите банани и изгмечете ги со вилушка. Додадете ги бананите во путерот, шеќерот и јајцата. Загрејте ја рерната на 200 степени и намачкајте го плехот со путер. Измешајте една лажичка сода бикарбона во брашното и додадете ја во смесата со банана. Кога се добро ќе се соедини, додадете една лажица мелени ореви, ѓумбир и по желба малку сечкано чоколадо. Измешајте сè и ставете го во обложен калап. Кога рерната ќе се загрее, ставете го плехот и печете на 180 степени околу 40 минути. Кон крајот прободете ја тортата со чепкалка за да проверите дали е печена. Ако чепкалката е сува, колачот е готов. Одлично оди со чај или кафе, а бидејќи е здрав и не премногу сладок, можете да го јадете и за појадок.

Share
Scroll to Top