Рускиот град Јакутск е најстуден град во светот, температурата може да се симне до минус 50 степени

Рускиот град Јакутск е најстуден град во светот, температурата може да се симне до минус 50 степени

пред 1 година

Јакутск е главен град на руската република Јакутија во североисточен Сибир и е толку студено што е тешко да се поверува дека некој доброволно живее таму. Меѓутоа, покрај големиот број жители, има и љубопитни посетители кои храбро се впуштаат во авантурата да го посетат најнегостопримливиот град на светот.

Место кое некогаш било дизајнирано да биде домаќин само на прогонети, денес нуди многу за посетителите. Температурите кои се спуштаат до 50 степени под нулата во зима на ова место му ја донесоа титулата најстуден голем град во светот.

Во град кој се наоѓа на приближно 450 километри јужно од Арктичкиот круг, земјата е студена дури и во лето, кога температурите можат да достигнат 30 степени. Поради сувиот воздух и ветер се добива впечаток како да сте во пустина, но почвата никогаш не се топи. Градот Јакутск лежи на реката Лени, па во лето е полн со комарци.

Посетата на најстудениот град на светот во зима е вистинска авантура, како што се уверил Рухи Ценет, кој го нарекол леден пекол. Тој и неговиот придружник при слетувањето ги дочекала температура од минус 47 Целзиусови степени, а болниот студ не ги спречи да поминат еден час шетајќи низ замрзнатите улици. Штом излегле од авионот почнале да кашлаат и забележале дека тешко дишат. Таксистот кој ги возел до хотелот ги предупредил дека само 15 минути на толку ниска температура може да предизвика бројни заболувања, како што е опасноста од премрзнување.

За да се заштитат од студот, жителите на Јакутск имаат повеќе излезни врати од зградата, како и теписи на надворешните скали бидејќи улиците се замрзнати и лизгави.

Автомобилите се обложени со заштитни материјали за да излегуваат издувните гасови – и често се возат со часови, без никој внатре, за да немаат проблем при рестартирање.

Кога надвор е многу студено, малку луѓе остануваат надвор повеќе од десет минути. Ако треба да пешачат подолго, влегуваат во банки или продавници за да се загреат и продолжуваат понатаму.

Научија дека не е паметно да ги соблекуваат ракавиците додека одат затоа што рацете болат ужасно, дури и по кратко време на студ.

Share
Scroll to Top