Сатанисти во САД бараат исти права како и христијаните

Сатанисти во САД бараат исти права како и христијаните

пред 3 години

Храмот на Сатаната, атеистичка заедница со околу 300.000 следбеници, води правна битка низ Соединетите Американски Држави за верска слобода, со цел да стане рамноправна со христијаните, објави Храмот.

Храмот, кој проповеда емпатија истовремено со слободата на навреда, ако тоа го бара борбата за правда, поднесе седум тужби во различни американски држави, оспорувајќи го концептот на верска слобода и нејзините основни карактеристики, барајќи еднаков третман со христијанските заедници.

„Луѓето се смеат кога ќе видат како се бориме да подигнеме споменик на Сатана на истите темели како Десетте заповеди, но без разлика дали ќе успееме или не, тоа е исто толку важно“, рече Лусиен Гривс, кој го основаше Храмот во 2013 година, објави Блумберг.

Тој рече дека нивната цел е едноставна и во духот на Америка.

„Не можете да дадете предност на одредено религиозно гледиште и да кажете дека ние сме нација која ги почитува верските слободи. Верската слобода не треба да биде во една позиција“, рече Гривс.

Во својата последна тужба, во Тексас, Сатанскиот храм се обидува да смета дека некои правила за абортус се неуставни кога се применуваат на приврзаниците на Храмот.

Се инсистира на тоа дека некои правила не се во согласност со нивните верувања.

Храмот на Сатаната се надева дека ќе заживее судска постапка во државата Аризона со барање за право на молитва на почетокот на седницата на Градскиот совет, додека во случајот во Бостон Храмот посочува дека муслиманите и Евреите биле презастапени во молитвите, на состаноците на Градскиот совет кои, за разлика од атеистите, поблиски до членовите на Советот.

Во Минесота, тие се обидуваат да добијат можност да постават статуа за која велат дека е сатанска, но со вкус.

Оваа заедница во Арканзас е вклучена во судска постапка на секуларисти кои сакаат да го отстранат гранитниот споменик во делот на Десетте заповеди, со образложение дека наводно го крши Првиот амандман со тоа што фаворизира една религија пред другите.

Под истите услови, Храмот на Сатаната сака да постави статуа од коза со ангелските крилја на Бафомет, така што потсетникот за луѓето убиени во вистинскиот лов на вештерки ќе стои покрај христијанскиот споменик.

Сепак, државните власти ги карактеризираат приврзаниците на Сатанскиот храм како тролови, а судското досие го цитира и ривалот на Сатанскиот храм, Црквата на Сатаната, во кој се вели дека обожавателите на Храмот немаат вистински верски убедувања и го ставаат сатанизмот со лош глас, пренесува Спутник Интернешнл.

 

Share
Scroll to Top