Скопје, 26 јули 1963: погледот на детето пред Мустафа-пашина џамија зборува за очајот и тагата во првите денови по катастрофата.

Скопје, 26 јули 1963: погледот на детето пред Мустафа-пашина џамија зборува за очајот и тагата во првите денови по катастрофата.

пред 9 месеци


Над 200.000 Скопјани останаа без покрив над главата на денешен ден пред 60 години. Погледот на ова дете пред Мустафа-пашина џамија зборува за очајот и тагата во првите денови по катастрофата.

 

На 26 јули во 1963 година, катастрофален земјотрес го погоди градот Скопје во 5 часот и 17 минути. Земјотресот е еден од најкатастрофалните природни непогоди во Скопје и Македонија, со измерени 9 степени по Меркалиевата скала (6,1 според Рихтеровата скала). Траел 20 секунди, со помали потреси до 5 часот и 43 минути.

Скопје повторно  се крена од рушевините, а вечерва се организирани  повеќе настани низ градот.

Фото: Ретро Скопје, Инстаграм


Share
Scroll to Top