Соблечете ги гаќите: Секс водич за 13 типови на оргазам

Соблечете ги гаќите: Секс водич за 13 типови на оргазам

пред 3 години

Според сексолозите, постојат дури тринаесет видови оргазам: Запознајте ги и од сега нема да можете да кажете дека не сте го искусиле задоволството.

Како да постигнете оргазам?

Како што научното истражување покажува, оргазмот бара многу работа или „добронамерни“ акции на нашето тело. Во текот на оргазмот се ослободуваат ендорфин, односно хормонот на среќата, окситоцин, кој нè смирува и пролактинот, кој нè опушта. Дали ви се потребни повеќе аргументи за сексот кој гарантира оргазмот?

За многу жени, оргазмот е често поважен од сексот. Во текот на оргазмот, жената доживува неверојатни сензации и искуства. Меѓутоа, многу жени имаат проблеми со постигнувањето оргазам. Зошто? Изгледа дека е причината во главата. Доколку ги тргнеме сите бариери и ограничувања, ќе можеме да уживаме во неограничено задоволство. Сексолозите наведуваат дека 60-70% од жените постигнуваат оргазам додека го стимулираат клиторисот, а 20-30% од жените доживуваат вагинален оргазам. Меѓутоа постојат многу други видови оргазам за кои не сме ни слушнале. Може да биде оргазам на дојката или тантрички оргазам. Според сексолозите, вреди да се комбинираат различни типови организам во исто време, затоа што тие гарантираат полно уживање.

Какви се видови оргазам постојат? Ви откриваме во продолжение!

Оргазам на дојката

Овој тип на оргазам се постига преку стимулација на брадавиците. Се работи за нивно масирање, грицкање или цицање. Многу жени го сакаат тоа.

Анален оргазам

Речиси никој не го признава аналниот оргазам, но анусот е една од најчувствителните ерогени зони. Ако некој не го пробал овој тип на оргазам, вреди да го направи тоа барем еднаш.

Оргазам на клиторис

Оргазмот на клиторисот е најчестиот оргазам кај жените, а редовно го остваруваат околу 30% од жените. Оргазмот на клиторис се постига како резултат на стимулација на клиторисот.

Вагинален оргазам

Вагиналниот оргазам воглавно се фокусира на стимулација на Г-точката, додека масирањето и компресирањето на Г-точката многу жени ги доведува до лудило. Точката Г, според сексолозите, е една од најерогените зони во вашето тело.

Повеќекратен оргазам

Овој тип оргазам се постига преку стимулација на различни ерогени делови, на пример: Г-точката, вратните точки или милувањето на брадавиците. Повеќекратниот оргазам често го следи бавното и брзо продирање.

Оргазам на грлото на матката

Овој вид оргазам ѝ нуди на жената неверојатно интензивно искуство. Цервикалните органи се состои од пенетрација. Тој најлесно се постигнува во кучешката позиција.

Сериски оргазам

„Серискиот“ оргазам е заснован на доживувањата на оргазам еден по друг. Исто така можете да направите пауза помеѓу оргазмот и тогаш морате да се носите со секвенцијалниот оргазам.

Оргазам во текот на спиењето

Во текот на сонот, целото тело се опушта, олеснувајќи ни да дојдеме до оргазам. Еротските сништа ни го олеснуваат без ограничување, уживањето во задоволството.

Оргазмот на втората точка Г

Втората точка Г е над грлото на матката и се наоѓа во близина на папокот. За да се постигне овој оргазам, потребна е подолга предигра.

Оргазам на мочниот канал

За многумина, овој оргазам може да биде изненадување. Испадна дека оргазмот на мочниот канал можете да го постигнете благодарение на стимулацијата. Вибраторите за стимулација на внатрешниот дел од мочниот канал се исто така достапни на пазарот.

Тренинг оргазам

Дали е ова првпат да слушнете за ваков тип оргазам? Тренинг оргазмот може да се постигне во текот на тренингот, најчесто преку мускулите на абдоменот или карлицата. Според истражувачите, тренинг оргазмот може да се постигне во текот на јога, тенис, па дури и трчање.

Тантрички оргазам

Овој вид оргазам можат да го искусат и жените и мажите. Тантричкиот оргазам го постигнуваат луѓето кои ја практикуваат уметноста на тантричкиот секс. Самата предигра трае речиси еден час и почнува со деликатно милување, кое постепено се превара во сè посилно искуство кај двата партнери. Кулминацијата на оваа долга предигра е интензивен тантрички оргазам, многу посилен отколку во случајот кај обичниот однос.

Оргазам на фантазијата

Инаку психогениот имагинарен оргазам се постига како резултат на менталната стимулација. За да се постигне, не ни треба физичко возбудување, затоа што изворот на задоволството е само сексуалната фантазија. Искуствата кои ни се нудат во текот на имагинарниот оргазам е многу сличен на оние кои се постигнати во текот на сексуалниот однос.

Share
Scroll to Top