Финска е најсреќната држава на светот , Македонија на 89. Место

Финска е најсреќната држава на светот , Македонија на 89. Место

пред 2 години

Финска петта година по ред е прогласена за најсреќната држава на светот. И овој пат рангирањето го прават Обединетите нации за Меѓународниот ден на среќата кој е на 20 март. Финска, но и другите скандинавски држави доби многу високи оценки за сите параметри од Светскиот извештај за среќата, како очекуван животен век, социјална поддршка и ниска корупција.

Зад Финска се Данска и Исланд, а потоа се  Швајцарија, Холандија, Луксембург, Шведска, Норвешка, Израел и Нов Зеланд.

Македонија е на 89. место според рангирањето кое опфати 146 држави, и ова се скок од пет места во однос на лани. Најдобро котира Словенија, на 22. место од земјит во регионот.

Најнесреќна држава на светот е Авганистан, а потоа се Либан, Зимбабве, Руанда и Боцвана.

„Истражувањето покажа дека високиот пласман не зависи толку од културата, туку како институциите водат сметка за своите луѓе“, вели Франк Мартела од Универзитетот во Алто.

Share
Scroll to Top