Чоколадна торта „Срце со карамела“

Чоколадна торта „Срце со карамела“

пред 4 години

Состојки

За пандишпан:

  • 5 јајца
  • 5 лажици шекер
  • 3 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 пециво

За фил

  • 300 мл млеко
  • 4 лажици брашно
  • 2 јајца
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 100 гр карамел
  • 70 гр путер
  • 1 ванила

Подготовка на пандишпан:

Јајцата се матат со шекерот, се додава брашното, какаото и пецивото. Се промешува со лажица и се истура во калап со форма на срце. Се пече во загреана рерна на температура 200 степени.
Се остава да се олади.

Подготовка на фил:

Млекото се става да зоврие.
Јајцата се матат со шекерот и брашното, и се додава ванилата. Во смесата со јајца се истура пола од зовриеното млеко и се промешува. Се истура останатото млеко и се става на тивко да загусне. Се покрива со фолија и се остава да се олади. Изладениот фил се мати со путер.
Пандишпанот се сече на три кори. Се филува пандишпан, па карамел фил, па пандишпан, па карамел фил, и на крај се покрива со пандишпан. Торта се става во фрижидер да се стегне.
Готовата торта се премачкува со останатиот фил и се украсува по желба.


Ќе ви се допадне

Share
Scroll to Top