Џиновски вулкан на Нов Зеланд би можел да еруптира секој момент, предупредуваат научниците

Џиновски вулкан на Нов Зеланд би можел да еруптира секој момент, предупредуваат научниците

пред 2 години

Научниците од Нов Зеланд предупредија на џиновски вулкан, кој би можел да еруптира секој момент. Тие го зголемиле нивото на тревога за вулканот кој се наоѓа под најголемото езеро во земјата. За него е познато дека предизвикал најголема ерупција во последните 5000 години.

dobivaj vesti na viber

„Последната се случила пред околу 1800 години“, велат научниците од геолошката агенција GeoNet. Од таму велат дека откриле 700 мали земјотреси под езерото Таупо, каде се создал огромен вулкан. Поради тоа го подигнале нивото на вулканска тревога на 1, помали вулкански немири од нула.

За потсетување, системот за предупредување за вулканите се заснова на шест нивоа што се зголемуваат, но GeoNet забележува дека ерупциите може да се случат на кое било ниво, а нивоата може да не се движат во низа бидејќи активноста може брзо да се менува.

Share
Scroll to Top