Баклава од домашни кори - Reporter.mk

Баклава од домашни кори – Reporter.mk

пред 3 години

Состојки за кора:

  • 500 гр. брашно
  • прстофат сол
  • 1 рамна лажичка прашок за пециво
  • 200 мл масло
  • 1 јајце
  • 260 мл. млако млеко

Состојки за фил:

  • 800 мл. млеко
  • 130 гр. гриз
  • 200 гр. мелени ореви

Состојки за сируп:

  • 1 л. вода
  • 700 гр. кристал шеќер
  • неколку парчиња лимон

Подготовка:

Тестото измесете го и поделете го на шест делови за да направите кори. Секоја кора исфилувајте ја со ореви и гриз. Направете облици и наредете ги во сад за печење. Печете ја баклавата 30 минути на 200 степени. Потоа прелијте ја со ладниот сируп.

Share
Scroll to Top