Не би ни помислиле, но со оваа храна ќе го намалите обемот на струкот за 4 недели

Не би ни помислиле, но со оваа храна ќе го намалите обемот на струкот за 4 недели

пред 2 часа

Студија објавена во списанието Nutrients покажа дека возрасните кои консумирале 45 грама дневно доживеале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.

Кога се обидуваат да ослабат, многу луѓе често се фокусираат на ограничување на внесот на храна – јадење помалку калории, помалку јаглехидрати и помалку закуски. Сепак, истражувањата постојано покажуваат дека долгорочниот успех во губењето на тежината зависи помалку од ограничувањето, а повеќе од изборот на храна што природно го зголемува чувството на ситост, го поддржува метаболизмот и целокупното здравје.

На оваа патека, според неодамнешно истражување, една храна особено привлекува внимание – оревите.

Според студија објавена во списанието Nutrients, луѓето кои консумирале 45 грама ореви дневно забележале значително намалување на обемот на струкот по само четири недели.

Мала дневна порција поврзана со видливо губење на тежината
Иако најчесто ги наоѓаме како состојки во колачи и десерти, оревите се повеќе се истакнуваат како силен сојузник во „контролирањето на обемот на струкот“ и зачувувањето на здравјето на срцето. Студија објавена во 2025 година во списанието „Нутриенти“ откри дека возрасните кои консумирале 45 грама ореви дневно (околу една третина од чаша) доживеале значително намалување на обемот на половината по само четири недели.

Иако истражувањето собрало мал број учесници, 22 од нив, резултатите се совпаѓаат со претходните докази дека јаткастите плодови, и покрај нивната висока енергетска вредност, не предизвикуваат зголемување на телесната тежина кога се консумираат умерено, па дури можат да помогнат и во губењето на масното ткиво.

Според кардиологот и професор Керол Вотсон, тајната е во хранливиот состав на оревите, особено во влакната.

„Оревите се богати со нерастворливи влакна, кои го поддржуваат здравото варење, ја подобруваат рамнотежата на цревната микрофлора и помагаат во намалувањето на воспалението, што сето тоа помага во одржувањето на здрава телесна тежина“, објаснува тој.

Оревите содржат и нерастворливи и растворливи влакна (присутни во помали количини), од кои секое нуди специфични метаболички придобивки:

Нерастворливи влакна
– Тие го зголемуваат обемот на столицата

– Тие го поддржуваат редовното варење

– Тие ви помагаат да се чувствувате сити подолго

Растворливи влакна
– Тие обезбедуваат дополнителна заштита за срцето.

„Растворливите влакна делуваат како сунѓер, врзувајќи го холестеролот во дигестивниот тракт и спречувајќи го да влезе во крвотокот. Како резултат на тоа, повеќе LDL холестерол се излачува од телото наместо да циркулира низ артериите“, објаснува кардиологот Асимин Чима.

Здрави масти и протеини: Природен регулатор на апетитот
Оревите се богати со полинезаситени масти, особено алфа-линоленска киселина (ALA), омега-3 масна киселина од растително потекло. Овие масти, заедно со протеините во јаткастите плодови, ја зголемуваат ситоста и помагаат во намалувањето на желбите за нездрави грицки.

Во споредба со индустриски обработените грицки кои обезбедуваат брзо „гориво“, но малку хранливи материи, јаткастите плодови:

– Тие обезбедуваат подолго чувство на ситост

– Тие одржуваат постабилно ниво на шеќер во крвта

– Го намалуваат ризикот од прејадување подоцна

Ова ги прави идеален избор наместо чипс, крекери или слатки, саботери за слабеење.

Антиоксиданси: Заштита на срцето и телото
Покрај влакната и здравите масти, оревите се богати со антиоксиданси. Д-р Вотсон истакнува дека овие комбинации помагаат во намалувањето на оксидацијата на холестеролот, што е клучен чекор во формирањето на плаки во артериите.

Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали, молекули кои можат да ги оштетат клетките и да го поттикнат воспалението.

„Можете да ги сметате за дополнителен слој на заштита што помага да се одржат артериите чисти, а клетките здрави“, објаснува д-р Цима.

Како да ги вклучите оревите во план за слабеење?
За да ги искористите максимално нивните придобивки без прекумерен внес на калории, се препорачува да користите ореви како замена за друга храна, а не само како додаток во исхраната. На пример:

– Додадете една шака во вашата утринска овесна каша

– Измешајте ги со јогурт и бобинки

– Посипете ги врз салатата

– Земете мала порција со вас за ужина во движење

– Користете ги во смутија за текстура и здрави масти.

Share
Scroll to Top