Грашокот, подготвен на овој начин одлично се сервира со добро зачинето месо.
Состојки:
- 500 гр. замрзнат или свеж грашок
- 1 лажица масло
- 3-4 главици лук
- Сол по вкус
Подготовка:
Ставете го грашокот да се вари во малку вода, кога ќе зоврие, додадете сол и едена поголема главица лук исечкан на неколку делови.
Кога грашокот ќе се свари (околу 15-20 минути), процедете и оставете околу 150 мл. вода во која се варел за да можете да го разредете пирето.
Во процедениот грашок веднаш додадете 100 мл. вода во која се варел и со гмечалка истапкајте го, а потоа по потреба додадете уште вода.
Загрејте го маслото, додадете го ситно сечканиот лук и веднаш после тоа додадете го пирето од грашок, па мешајте неколку минути и посолете по вкус.
Количината на лук прилагодите ја по свој вкус, но колку повеќе се чувствува, толку грашокот е повкусен, сепак немојте ни да претерувате.