Првата дама Елизабета Ѓорѓиевска, сопруга на претседателот Стево Пендаровски, беше во посета на Охрид, правеше комад и колач со медено срце. Таа рече дека преку македонската национална кујна се поврзуваме со нашите корени и на тој начин ги зачувуваме кулинарските богатства што се пренесуваат низ генерации.
„Комат, кошмишпите, старински бовчи и колач медено срце, беа дел од нашето охридско „мени“, кое со голем мерак го подготвувавме за најранливите сограѓани. Благодарност до секогаш инспиративната Наташа Неданоска од Slow Food Ohrid, до нејзините ученици и до Кристијан Калинов од Ретвитни oброк за прекрасната енергија при подготвувањето на охридските деликатеси кои беа донирани онаму каде што се најпотребни преку Црвениот крст“, рече Ѓорѓиевска.