Рогачот, кој уште го нарекуваат и медитеранска чоколада, е една од неправедно запоставените намирници која поради својот состав претставува супер здрав коктел од витамини и минерали.
Содржи најмногу калциум, калиум и бакар и рибофлавин, а долга е листата на болести и тегоби од кои штити. Најчесто се користи за здраво варење и против киселини, како и за намалување на лошиот холестерол и шеќер во крвта. Покрај тоа, го зајакнува имунитетот, коските и срцето. Мешунките од рогач некогаш се јаделе многу почесто, а денес почесто се користи неговото брашно кое се купува во продавниците за здрава храна.
Рогачот можете и сами да го мелете. Најпрво добро измијте ги мешунките и ставете ги во тенџере со вода. Ставете го на оган и оставете да зоврие, па варете уште 10-15 минути. Исклучете го огнот и оставете преку ноќ. Следниот ден одделете ги мешунките, извадете ги семките и фрлете ги. Потоа исушете ги мешунките во дехидратор или рерна и сомелете ги во мелница за кафе или блендер. Просејте го брашното, а поголемите трошки одвојте ги и зачувајте ги за рецепти за кои не е потребен фин прав.
Рогачот е омилен во пијалоците. Чајот се прави од мешунки искршени на помали парчиња или мелен рогач, а од прашокот се подготвуваат и вкусни лековити пијалоци. Рогачот е одлична замена за кафе или какао, а бидејќи е сладок, внимавајте со количината на засладувач. Можете да го додадете во смути, домашен пудинг, колачи и колачи, а имајте на ум дека се користи и за згуснување на јадења.
Состојки за топли напитоци со рогач:
Рогач со бадеми: 2 чаши бадемово млеко од растително потекло, 2 лажици рогач во прав, 2 лажички мед, 1/2 лажичка екстракт од ванила, 1/4 лажичка цимет.
Рогач и кокос: 2 лажици рогач во прав, 1 лажичка екстракт од ванила, 1/2 лажичка екстракт од бадем, 2 лажички сируп од урми или мед, 1/4 лажичка сол, 400 мл полномасно кокосово млеко.
Какао со рогач: 1 лажица рогач во прав, 1 лажица какао, 2 лажици мед, ½ лажичка цимет, 1 прстофат морско оревче, 400 мл млеко.
Подготовка на пијалоци со рогач: Добро измешајте ги сите состојки. Истурете го напитокот во тенџерето и загрејте го, но не дозволувајте да зоврие. Истурете во чаши и послужете.