Иако овие кифлички не се печат, не значи дека не се пржат. Но, кога ќе го погледнете рецептот, ќе сфатите дека навистина вреди. За да бидат солени и меки, исцедете го вишокот масло со крпа на крајот и валкајте ги во мешавина од шеќер и цимет.
Состојки:
100 мл топла вода
1 јајце
1 лажица шеќер
1 лажица сув квасец
1 лажица сол
250 грама брашно
30 гр путер
Подготовка:
Во еден сад измешајте ги јајцата, топлото млеко, квасецот и шеќерот. Потоа се додава брашното претходно просеано и солта. Кога ќе го замесите тестото, додадете путер и месете додека сè не се соедини. Покријте со проѕирна фолија и оставете така околу 15 до 20 минути. Расукајте го тестото и направете триаголници. Користете ги триаголниците за да направите ролни. Пржете на врело масло, а вишокот маснотии исцедете го со крпи.
Измешајте шеќер со цимет и во него виткајте ги кифличките.