Состојки:
бисквит:
– 4 јајца
– 6 лажици масло
– 2 лажици какао
– 2 лажици брашно
– 1 лажичка ванилин шеќер
– 4 лажици шеќер
– прстофат прашок за пециво
– смокви (околу 15 парчиња или околу 300 гр.)
Свежите смокви можете да ги замените со суви, само кратко натопете ги во вода.
Глазура:
– 100 гр темно чоколадо
– 1 лажица путер или 4 лажици масло
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките. Во жолчките додадете масло, какао, ванилин шеќер, брашно, прашок за печиво и измешајте со вилушка.
Изматете ги белките додека не се стегнат, а потоа додадете го шеќерот и матете додека смесата не стане сјајна, мазна и цврста. Во смесата од останатите состојки постепено додавајте ја белката и соединете ги сите состојки.
Намачкајте го плехот за печење и посипете го со брашно. Истурете го бисквитот, наредете ги смоквите и печете во загреана рерна на 170 степени околу 25 минути.
Изладениот колач прелијте го со чоколадна глазура.
Подгответе ја глазурата на вообичаен начин – растопете ја чоколадата на пониска температура.