Во нашата народна медицина сокот од зелка е еден вид природен лек за желудникот, бидејќи докажано помага при киселини. Старите Грци и Римјани го користеле за лекување на чир на желудникот, па дури и за лекување на чума. Морнарите го користеле во 16 век за да спречат скорбут (болест предизвикана од недостаток на витамин Ц). Конзумирањето на овој зеленчук има многу позитивни ефекти врз нашиот организам.
Сокот од зелка е исклучително богат со витамин Ц и бета-каротен (провитамин А). Со неговото консумирање внесуваме и фолна киселина, витамин Б1, Б6, тиамин. Исто така, содржи значителни количини на витамини Е и К. Потоа антиоксидансите холин, бета-каротен, како и многу минерали, калциум, калиум, сулфур, железо, јод, магнезиум, натриум итн. Зелката содржи калории во мали количини, но богата е со растителни влакна, иако до 92 отсто од содржината е вода.
Црвената зелка е побогата со лековити и хранливи материи, содржи 6-8 пати повеќе витамин Ц од зелената. Богата е со антиоксиданси кои го штитат мозокот од штетните слободни радикали. Киселата зелка е многу хранлива и благотворно делува на нашиот организам. Но внимателно подготувајте ја, бидејќи колку повеќе готвите, толку повеќе хранливи материи, витамини и минерали се губат. Затоа, избегнувајте прекумерна термичка обработка. Најдобро е да го консумирате свеж, на пример во салати или да направите сок од зелка.
Како да направите сок од зелка во соковник
Се подготвува од зелена или црвена зелка по ваш избор. Потребно е добро да се измие главата и да се исече на парчиња, а потоа да се стави во соковникот. Стискањето се прави како и со секое друго овошје или зеленчук. Се пие без додавање на никакви засладувачи. Можете да додадете уште малку зеленчук за различни вкусови, по желба. Меѓутоа, доколку сакате да го користите за терапевтски цели, тогаш потребно е да го консумирате чист без додавање друга храна.
Рецепт за правење расол
Расолот содржи многу корисни состојки, но при подготовката се користи многу сол, па најчесто е доста солена. Од таа причина, сокот од сиров зеленчук е посоодветен за нашето тело. Така, при конзумирање на расолот треба да се земат предвид употребените количини. Поради високата содржина на сол, не е идеален за притисок, бубрези и стомак, како и за другите органи.
Како да направите сок од зелка без соковник
По миењето, зеленчукот ставете го во блендер и мешајте додека не се добие паста. Колку подобро го сомелете, толку полесно ќе добиете сок по цедењето. Промешајте неколку пати и процедете го низ сито. Додека ја цедите, лесно притиснете ја смесата со лажица за најдобро да ја искористите храната.