Лавандата има смирувачки, антисептички и антибактериски својства, што го прави одлична основа за создавање на козметика за нега на кожа.
Поради нивното користење во кулинарството, цвеќињата на лавандата се многу ценети во готвењето. Може да се користи свеж или сушен, бидејќи покрај заводливиот мирис има и нежен вкус. Се користи како зачин во слатки и солени јадења.
Рецепт за сок од лаванда
Состојки: 8 dkg цвет од лаванда, 3 литри вода, 2 кг шеќер, 30 g лимонска киселина.
Подготовка: Зовријте вода и шеќер. Кога водата ќе зоврие и шеќерот ќе се раствори, во течноста додадете ги цветовите од лаванда. Промешајте и покријте. Оставете да отстои 4-5 часа. Процедете го пијалокот и измешајте со лимонска киселина. Истурете го сокот во шишиња, затворете и изладете.