Состојки:
Конзерва со полномасно кокосово млеко (добро изладено), 2 зрели авокада излупени и исечени на четвртинки, 1 зрела банана, 3 лажици мед или друг засладувач, 2 супени лажици сок од лимон, 4-5 големи листови нане.
Подготовка:
Пред да почнете со правење на сладоледот, ставете правоаголен калап или друг сличен сад, кој подоцна можете да го ставите во фрижидер. Треба да стои во фрижидер најмалку 30 минути. Добро изблендирајте го авокадото во блендер. Додајте го само густиот дел од кокосовото млеко, а течноста зачувајте ја за правење смути. Ќе ви требаат помеѓу 35 и 40 ml, во зависност од смесата. Ако е премногу густ, можете да додадете уште малку подоцна. Потоа додадете банана, засладувач по вкус, сок од лимон и листови нане. Мешајте додека не добиете прилично густа кремаста маса. Истурете ја смесата во изладената тава, израмнете ја и ставете ја во замрзнувач најмалку 4 часа или преку ноќ.
Дополнителни совети:
Доколку ви се допаѓа вкусот на нането, удвојете ја количината, а на крајот измешајте една рака скршена црна чоколада. Ако сакате јаткасти плодови, исечкајте малку ф’стаци и бадеми и измешајте ги веднаш пред да го ставите сладоледот во замрзнувач. Ако претпочитате вкус на цитрус, измешајте една лажица рендана кора од лимон или портокал.