Состојки:
1 среден кромид, 3 цели каранфилчиња, 5 гранчиња свежа мајчина душица, 2 ловорови листови, 1 лажица маслиново масло, 1 лажица путер, 1 цело пилешко, 12 ситни главици кромид, 3 чешниња лук, 250 гр моркови, 220 гр репка, 1 лажица морска сол, свежо мелен црн пипер, 400 гр млади компири, 1 литар вода, 1 литар пилешки супа, 4-5 стебленца свеж магдонос.
Подготовка:
Направете букет со што ќе го боцкате кромидот со каранфилче. Завиткајте го во парче газа заедно со мајчина душица и ловорови листови и цврсто врзете го со врвка. Загрејте ги маслиновото масло и путерот во големо тенџере на средно-силен оган. Кога е жешко, ставете го пилешкото внатре и варете додека не порумени, а потоа превртете го пилешкото да се готви од двете страни – околу 15 минути. Откако ќе зарумени, извадете го пилешкото од тенџерето, ставете го на чинија и во тенџерето додадете го кромидот. Пржете, мешајќи повремено, додека не порумени, околу 5 минути. Додадете го сечканиот лук, исечканиот морков, репката и сол, заедно со малку свежо мелен пипер и варете уште една минута или две, често мешајќи. Ставете го пилешкото во тенџерето заедно со букетот каранфилчиња во кромид. Околу пилешкото наредете ги компирите и гранчиња магдонос, а потоа додадете вода и густин за да покриете приближно три четвртини од пилешкото. Ако ви треба повеќе течност, додадете повеќе вода или супа. Покријте и оставете ја супата да зоврие на силен оган, а потоа намалете ја топлината и варете околу 1 час, додека не омекне и свари пилешкото, како и зеленчукот. Вкусете и зачинете повеќе доколку е потребно.