СОСТОЈКИ:
Бисквит
- 3 банани (меки и зрели)
- 170 грама путер или маргарин
- 200 грама кристален шеќер
- 100 грама кафеав шеќер
- 10 грама прашок за пециво
- малку сол
- една лажица екстракт од ванила
- 3 јајца
- 300 мл млеко
- 350 грама меко брашно.
Глазура
- 80 грама путер или маргарин
- 200 грама крем-сирење
- 150 грама шеќер во прав.
ПОДГОТОВКА:
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Додадете ги двата вида шеќер во омекнат путер и добро изматете. Потоа додадете пасирани банани и повторно изматете. Додадете јајца, прашок за пециво и сол и повторно изматете. Полека истурете го млекото, мешајќи со миксер, а потоа на крај брашното и сè изматете повторно со миксер. Истурете ја смесата во калап 35 × 25 см обложен со хартија за печење и ставете го во загреана рерна. Времето за печење зависи од вашата рерна и ни требаа 50 минути. Изладете ја тортата и посипете ја со шеќер во прав или ставете премаз што ќе го направите како што следува: матете го путерот со крем-сирење, а потоа додадете шеќер во прав и изматете сè лесно. Премачкајте ја тортата и исечете ја на коцки.