Како најлесно да ја победите анемијата и да го подобрите железото во крвта

Како најлесно да ја победите анемијата и да го подобрите железото во крвта

пред 4 години

Доколку немаме доволен број на црвени крвни зрнца (еритроцити) во крвта, кои би носеле одредена количина кислород до сите клетки во телото, тоа укажува дека страдаме од анемија (слабокрвност). А со анализа на крвта во лабораторија, ниското ниво на хемоглобин во крвта може да ни го допотврди тоа.

Во многу случаи, причина за анемија (слабокрвност) е ниското ниво на железо, фолна киселина, витамин Б12 и витамин Ц во организмот, па затоа добрата и здрава исхрана е клучна во борбата против анемијата.

Симптоми на анемија

Најчести симптоми на анемија се:

  • хроничен замор,
  • низок крвен притисок,
  • чувство на слабост,
  • забрзано чукање на срцето,
  • главоболка,
  • вртоглавица,
  • чувство на студени раце и ладни стапала,
  • несоница,
  • депресија,
  • раздразливост,
  • крварење на непцата,
  • проблеми со кожата,
  • бледо лице,
  • косопад,
  • кршливи нокти.

Ако ја промените вашата вообичаена исхрана и ако вклучите природна и здрава храна богата со железо и витамин Ц во вашата исхрана, тогаш можете да ја подобрите, па дури и да ја излечите состојбата на анемија.

Магдонос и сок од лимон

Ситно исечкајте 1 китка магдонос и ставете ја во блендер. Додадете чаша вода и сок од 1 исцеден лимон. Добро изматете, па исцедете го сокот и испијте го наутро. Железото од магдонос подобро се апсорбира доколку се внесе во организмот заедно со лимонската киселина.

Салата за анемија

Оваа салата е многу лесна за правење, а нејзините состојки се идеални не само за лекување на анемијата, туку и за луѓе со висок холестерол, за бремени жени и за дијабетичари.

  • 3 чаши кафеав грав
  • 1 црвена пиперка исечкана на коцки
  • 1 жолта пиперка исечкана на коцки
  • ½ црвен кромид (ситно сецкан)
  • 1 китка магдонос (исечкан)
  • 2 исцедени лимони
  • 1 лажица маслиново масло, сол по вкус

Откако ќе го сварите гравот, добро исцедете го претурете го во сад. Додадете пиперки, кромид и магдонос. Потоа прелијте со маслиново масло, сок од лимон и сол по желба.

Share
Scroll to Top