Мрзлива пита со јаболка редовно се подготвувал во Југославија и била една од омилените скоро во секој дом. Не можело да се замисли неделен семеен ручек без десерт на крајот, а мрзливата пита со јаболка била една од омилените.
Состојки:
2 полни лажици маст (250 гр свинска маст), 2 жолчки, 1 белка од јајце , 4-5 лажици шеќер, 1 мала шолја млеко, 1 прашок за пециво, брашно доволно за да се замеси нелепливо тесто.
За полнење:
1 кг кисела јаболка, 2-3 лажици шеќер, 3-4 лажици гриз, 1 кесичка цимет, 100 гр суво грозје, 100 гр мелени ореви, 1 лажичка прашок за пециво, 1 кесичка ванила по желба.
Подготовка:
За тестото изматете ги со лажица маста и шеќерот додека не се запенат, додадете ги жолчката и белката и продолжете со матењето додека не се соедини, додадете го брашното измешано со прашокот за пециво и околу половина додадете чаша млеко, па додадете уште брашно. додека не се изедначи тестото и да не се лепи.
За филот излупете ги јаболката, изрендајте ги и ставете ги во тавче да се динстаат. Кога ќе омекнат и смесата ќе стане кашеста, но кога има уште малку сок, додадете гриз, мелени ореви, суво грозје, цимет, ванила и прашок за пециво, измешајте сè и оставете малку да се излади.
За тоа време тестото поделете го на два дела, расукајте го и ставете го во плех со димензии 25х30 см. Тестото притиснете го со рака за кората да биде цела, па врз неа ставете го филот со јаболка.
Повторно премачкајте ја кората врз филот, а од деловите ако не цели соединете малку со раце за да се покрие целиот фил и ставете ја да се пече на умерен оган околу 45 минути, односно кога горната кора ќе порумени, извадете го од рерна. Кога ќе се излади, одозгора посипете шеќер во прав и исечете коцки по саканата големина и послужете.